Ένα… ξεχωριστό καλωσόρισμα στους  άγιους νεοφανείς και νεομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη …. στο Σόχο

 Το πρώτο… καλωσόρισμα στο πρώτο παρεκκλήσι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Σοχὀς – Λαγκάδας , το κάνουν τρία σπουργίτια που χωρίς να ενοχλούνται και να ενοχλούν, αφιερώνονται στο… παιχνίδι τους! Τα πουλάκια φαίνεται να είναι τρίδυμα, έχουν την ίδια… φορεσιά στο χρώμα  τους και δεν νοιάζονται από τους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους στέκονται για κάμποση ώρα και παρακολουθούν την ξεγνοιασιά τους, ενώ άλλοι δεν χάνουν την ευκαιρία και αποθανατίζουν το παιχνίδι τους…

 

Ο γραφικός Σοχός ανήκει στην Ιερά Μητρόπολή Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Μητροπολίτης Λαγκαδά είναι ο Ιωάννης Τασσιάς.

Η Ιερά Μητρόπολή Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης είναι επισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος.Έχει έδρα τον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Λαγκαδά, την Ενότητα Μακεδονίας και τμήμα του Δήμου Βόλβης. Επί Βυζαντίου έδρα της επισκοπής ήταν η Λητή και από τον 10αι. η  Ρεντίνα . Περιλαμβάνει 48 ενορίες και 7 Ιερές Μονές, εκ των οποίων πέντε ανδρικές και δύο γυναικείες.

Ο Σοχός είναι μια πανέμορφη τοποθεσία, καταπράσινη και γεμάτη από ευωδιαστά  άνθη. Νιώθεις όταν βρίσκεσαι εκεί σαν να το Έχει Ζωγραφίσει Ο Ίδιος Ο Δημιουργός με τα Άγια χέρια του. Η θέα από τον Σοχό γλυκαίνει την ψυχή σαν μέλι. Τα χρώματα που βάφεται ο ουρανός κατά την ανατολή και την δύση του ηλίου είναι εκθαμβωτικά και φέρνουν στον νου την αιώνια πατρίδα ,την Άνω Ιερουσαλήμ. Το πρωί ο ήλιος φωτίζει το πράσινο με  τις λευκόχρυσες ακτίνες του .Η δύση είναι ακόμα πιο μαγευτικής ωραιότητας ουρανός από  βαθύς μπλε γίνεται  πορφυρό χρυσός και τα  χρώματα του  σε κάνουν να δοξολογείς ασταμάτητα το μεγαλείο Του Θεού για το δώρο που αντίκρυσαν τα γήινα μάτια .Ένα πλακόστρωτο μονοπάτι ντυμένο όλο γύρω του του την φύση οδηγεί στο εκκλησάκι  του Αγίου Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης. Νότες αιωνιότητας σε ταξιδεύουν και φέρνουν στον νου ουράνιες μελωδίες σαν να ψάλλουν άγγελοι ενώπιον Του Κύριου μας Ιησού Χριστού  όταν κοιτάς τον Σοχό. Είναι απαράμιλλής ομορφιάς ιερό  μέρος κοσμημένο με το εκκλησάκι των τριών μεγάλων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Ο Σοχός , ανήκει στον δήμο ΛΑΓΚΑΔΑ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχει υψόμετρο 635 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επίσημη ονομασία είναι “ο Σοχός”. Έδρα του δήμου είναι ο Λαγκαδάς και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας.

Νιώθεις όταν βρίσκεσαι εκεί σαν να το Έχει Ζωγραφίσει Ο Ίδιος Ο Δημιουργός με τα Άγια χέρια Του.

 

Η ιστορία για την ανέγερση ξεκινά κατά έναν τρόπο  στις 2 Μαΐου του 1993.

Είναι 2 Μαΐου του 1993 όταν ο πολυαγαπημένος γιος της κυρίας Κ .,όπου σπούδαζε στην σχολή αξιωματικών στην Κρήτη ,στα 20 του έτη, εμφανίζει μια αδιαθεσία και νοσηλεύεται εκτάκτως στο νοσοκομείο των Χανίων .Εκεί καταφθάνει ανήσυχη κι η μητέρα του αγωνιώντας για την υγεία του παιδιού της. Αφού γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις οι γιατροί παραδίνοντας τον φάκελο του ιατρικού ελέγχου στην κυρία Κ. Και τον Α. με την εντολή να μην ανοίξουν σε καμία περίπτωση τον φάκελο.Τους παραπέμπουν να επισκεφτούν χωρίς καμία αναβολή με το πρώτο αεροπλάνο  νοσοκομείο της Αθήνας. Χωρίς καμία καθυστέρηση η κυρία Κ. και ο γιος της Α. φθάνουν στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401.Δεκαπέντε ημέρες μετά τους ανακοινώνεται ότι ο Α. πάσχει όγκο στο κόκκαλο του αριστερού χεριού. Επειδή ο καρκίνος που διεγνώσθη ήταν πολύ επιθετικός οι γιατροί έδωσαν ενάμιση χρόνο ζωή στον ασθενή.

Ένας δύσβατος Γολγοθάς ξεκινά για την κυρία Κ .και τον Α. Ένας Γολγοθάς όμως στον οποίο δεν θα είναι μόνοι αλλά θα έχουν την συντροφιά και την  παραμυθία τριών μεγάλων και πολύ θαυματουργών Αγίων σε όλο το δρόμο τους.

Η μητέρα του συγκλονισμένη και μην θέλοντας να δεχτεί την δυσάρεστη είδηση αποφασίζει να επισκεφτεί το μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Μυτιλήνη για να προσευχηθεί .Μετά από την επίσκεψη της στο μοναστήρι οι Άγιοι την συντροφεύουν σε κάθε της βήμα. Όποιο χώρο και να επισκεφτεί είτε νοσοκομείο, είτε ναό ,όπου κι αν πηγαίνει η εικόνα των Αγίων είναι μπροστά της. Με αυτό τον τρόπο οι άγιοι της αποκαλύπτουν διακριτικά την παρουσία τους ,την αγάπη και την συνεχή τους συμπαράσταση.Μετά την διάγνωση του καρκίνου οι γιατροί τους συνιστούν στον νά νοσηλευτεί για θεραπεία στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης.Εκεί μετά τους αναγκαίους ελέγχους και τον κύκλο των εξετάσεων που έπρεπε να γίνουν ξεκινάει η θεραπεία .Σε αυτή την θεραπεία ο οργανισμός του Α. ανταποκρίνεται αρκετά καλά. Ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο χειρουργείο που διήρκεσε 16 ώρες όπου αντικαθίσταται το κόκκαλο το χεριού με σίδερο .Όλα πηγαίνουν καλά με τις πρεσβείες των Αγίων  μας. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη κι η Παναγία μας η Γερόντισσα ήταν παρόντες ολοζώντανοι  μας διηγείται η κυρία Κ. Κατά το τέλος Δεκέμβρη δυστυχώς ο καρκίνος επιτίθεται ξανά πολύ πιο έντονα. Οι γιατροί βλέποντας ότι δεν επιδέχεται η κατάσταση περαιτέρω θεραπεία τους συνιστούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να ζήσει εκεί ήρεμα για όσο χρόνο απομένει. Η κυρία Κ. δεν χάνει την πίστη της. Συγκινημένη από την αγάπη των αγίων που στέκονται δίπλα σε εκείνη και το παιδί της ενισχύοντας τους αποφασίζει όσα χρήματα απέμειναν από το κόστος της θεραπείας να χτίσει ένα εκκλησάκι στην μνήμη των Αγίων Ραφαήλ. Νικολάου και Ειρήνης για την θερμή  στήριξη που έδωσαν σε όλη την διάρκεια του Γολγοθά τους προς εκείνη και το παιδί της. Στις 10 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο των αγίων Αναργύρων στην Αθήνα ο Α. αφήνει την τελευταία του πνοή και ταξιδεύει προς την αιώνια ζωή . Η κυρία Κ. παρά τον πόνο που νιώθει λόγω του θανάτου του γιού της παραμένει σταθερή και ακλόνητη στην πίστη της. Επιθυμία της βαθιά είναι να τιμήσει τους αγίους Ραφαήλ ,Νικόλαο και Ειρήνη που στάθηκαν δίπλα της με την Χάρη και τις πρεσβείες τους.

Η κυρία Κ. επιστρέφει στο Σοχό όπου μένει κι επισκέπτεται τον πνευματικό της πατέρα. Σε εκείνον εκφράζει την επιθυμία της να χτίσει εκκλησάκι στην μνήμη των αγίων. Εκείνος της δίνει την ευλογία και την ευχή  του να πραγματοποιήσει αυτή την ιερή επιθυμία. Η κυρία Κ. πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση της εκκλησίας είδε στον ύπνο της-ω του θαύματος-τους Αγίους οι οποίοι την καθοδήγησαν με κάθε λεπτομέρεια το μέρος και την μορφή που θα έχει ο ναός που θα χτίσει προς τιμήν τους. Αλλά η θαυματουργική παρουσία των αγίων δεν σταμάτησε εκεί. Λίγες ημέρες μετά η κυρία Κ. συνάντησε μια γειτόνισσα της, η οποία την ρώτησε εάν υπάρχει εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Σοχό και την πληροφορεί πως είδε μια εκκλησία τους στον ύπνο της ακριβώς όπως την είχε δει στο όνειρο της και η κυρία Κ ! Το συγκλονιστικό είναι πως η κυρία Κ δεν είχε μοιραστεί  με την γειτόνισσα της πριν την συναντήσει ούτε την επιθυμία της ούτε το όνειρο της. Είναι ολοφάνερο πως οι Άγιοι ήταν παρόντες με θαυμαστό τρόπο δείχνοντας την αγάπη τους για μια ακόμη φορά .Στο όνειρο της η γειτόνισσα της κυρία Κ. είδε ακόμα πως την εκκλησία των Αγίων την φύλαγε μια γυναίκα. Όταν την ρώτησε ποια είναι Εκείνη της απάντησε “ Πως? Δεν με γνωρίζεις ? Είμαι η μητέρα όλων σας!” Η Παναγία μας αναμφισβήτητα με την Χάρη της ήταν  αοράτως σε όλο αυτό το μονοπάτι εκεί, όπως κάνει ανά τους αιώνες και βρίσκεται δίπλα σε κάθε άνθρωπο. .Οι εργασίες της ανέγερσης του ναού ξεκίνησαν το 1995-1996 . Πέντε χρόνια αργότερα με την βοήθεια των φίλων της κυρίας Κ. και του χωριού ολοκληρώθηκε και η αγιογράφηση του ναού. Δίπλα ακριβώς στο εκκλησάκι των Αγίων Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης χτίστηκε επίσης ένα μικρό κελάκι και ένα αρχονταρίκι στην μνήμη του Γ. ενός νέου από το Σοχό που έφυγε από την ζωή από την ίδια ασθένεια.

Η αγία και ιερή επιθυμία της κυρίας Κ. έγινε πραγματικότητα. Να αναπαύονται  δηλαδή και να προσεύχονται όσοι άνθρωποι θέλουν στην εκκλησία των θαυματουργών  αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης   και να γεμίζει το βουνό λιβάνι και προσευχές που θα φτάνουν στον ουρανό με τις πρεσβείες των αγίων μας για την ενίσχυση μα και κάθε άγιο αίτημα κάθε πιστού. Μην ξεχνάμε ποτέ σε δύσκολες αλλά και κάθε  στιγμή της ζωής μας να επικαλούμαστε την Χάρη τους. Και οι άγιοι θα είναι πάντα δίπλα μας με την αγάπη και την προσευχή τους. Κάθε ναός ας θυμίζει μια μικρή φάτνη οπού μέσα σε αυτόν Γεννιέται και ζει Ο Χριστός και ας γεννάται πάντα το θέλημα Του.

 

Αμήν!

Άγιοι νεοφανείς και νεομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη …. στο Σόχο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *